Προυποθέσεις αγορές χωρίς ΦΠΑ

Σύμφωνα με το νόμο 4484/2017, άρθρο 39α, παράγραφος 5 & 6 του κώδικα ΦΠΑ, δε χρεώνεται ΦΠΑ, εφόσον ισχύουν οι παρακάτω προυποθέσεις:

  1. Τα εμπορεύματα είναι : Laptop ή Κινητά Τηλέφωνα, ή Ταμπλέτες (Tablets). Απαλασσονται μόνο οι πλήρεις συσκευές. Δέν απαλάσσονται εξαρτήματα (π.χ. δισκοι, RAM, μπαταρίες, κτλ που πουλούνται ξεχωριστά, υπόκεινατι σε ΦΠΑ).
  2. Για την συναλλαγή εκδίδεται τιμολόγιο (Όχι απόδειξη λιανικής)
  3. Ο αγοραστής υπόκειται στο "κανονικό καθεστώς ΦΠΑ" (δηλαδή καταθέτει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ). Προσοχή: Δέ χρεώνεται ΦΠΑ, ΜΟΝΟ αν ο αγοραστής αποδείξει στον πωλητή ότι έχει αυτή την ιδιότητα, με κάθε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο (Π.χ. εκτύπωση των "στοιχείων μητρώου" από την εφαρμογή "Προσωποποιημενη πληροφόρηση"στο ΄συστημα "Taxisnet" με ημερομηνία εκτύπωσης την προηγούμενη της συναλλαγής).
 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
1. Στις ηλεκτρονικές παραγγελίες, δεν έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε το ΦΠΑ, και έτσι, ο ΦΠΑ θα φαίνεται στην παραγγελία. Όμως στην τελική τιμολόγηση, δε θα χρεώνεται ΦΠΑ. Άν ο πελάτης προπληρώσει με κάρτα ή Paypal ποσό που συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ, το ποσό ΦΠΑ θα επιστραφεί στον αγοράστή, εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προυποθέσεις.
2. Αν ο πελάτης πληρεί τους όρους, αλλά δεν αποδείξει σε μας, ειμαστε υποχρεωμένοι να χρεώσουμε ΦΠΑ, το οποίο ο πελάτης δε θα μπορεί να συμψηφίσει, Εππομένως, είναι στο συμφέρον του πελάτη να μας δόσει τα απαραίτητα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι δικαιούται την απαλλαγή.